Van nature is de Jack Russel een rasechte jachthond. Het is dan ook vanzelfsprekend dat hij over het temperament beschikt dat daarbij hoort. Omwille van deze reden is het bijvoorbeeld vaak geen goed idee om een Jack Russel alleen te laten met andere (onbekende) dieren. Hij wil vaak niet van wijken weten en stelt zich op als de gelijke van een grote hond. Ook katten kunnen het jachtinstinct van deze kleine rakker doen oplaaien.
Een Jack Russel is graag dominant en staat er om bekend diens grenzen veelvuldig af te tasten. Vaak probeert hij deze grenzen ook (veelal zonder dat diens baasje het eigenlijk echt door heeft) steeds verder te verleggen.
Een baasje met een sterk karakter is dan ook eigenlijk een vereiste om opgewassen te zijn tegen de dominante, ietwat sluwe persoonlijkheid van een Jack Russel.
Het dominante karakter van een Jack Russel
Laat ons in eerste instantie nog even verder gaan over het dominante karakter waar een Jack Russel hond over kan beschikken. Tijdens een bepaalde periode in het jonge leven van bijvoorbeeld een ruwharige Jack Russel zult u kunnen vaststellen dat hij zijn gedrag zal vormen voor de toekomst. Op dit vlak moet u altijd in het achterhoofd houden dat de aanhouder wint.
Ondanks het feit dat een Jack Russel opvoeden niet altijd even eenvoudig is en soms best wat geduld vereist is het namelijk wel zo dat, eenmaal u in een goede opvoeding bent geslaagd, u er een trouwe vriend voor het leven bij heeft.
Tijdens de opvoeding van uw Jack Russel pup is het echter belangrijk om u niet te laten verleiden. Uiteraard vindt u, uw hondje erg lief, maar vergeet nooit dat een Jack Russel ook best sluw uit de hoek kan komen.
Het is typisch voor dit hondenras om de baas te proberen spelen, ook over u. Door hier de nodige aandacht aan te besteden en door vooral ook heel wat tijd door te brengen met uw viervoeter zult u merken dat mogelijke gedragsproblemen eigenlijk nog vrij efficiënt kunnen woorden voorkomen. Zo zult u altijd het maximale uit uw vriendschap met uw Jack Russel weten te halen.
Een gezellige hond voor het hele gezin
Wanneer u een bezoek brengt aan een Jack Russel fokker zult u niet alleen informatie krijgen over het ietwat dominante karakter van dit hondenras, daarnaast wordt er veelvuldig benadrukt dat een Jack Russel ook een bijzonder gezellige hond is om in huis te hebben en ook dat is helemaal waar.
Een Jack Russel springt graag bij u op de schoot en zweert trouw aan het gezin waarin hij opgroeit. Bovendien is het ook zo dat een Jack Russel hond uitstekend met kinderen overweg kan. Eenmaal buitenshuis is de Jack Russel wel terug een echte jachthond.
Omwille van deze reden is het altijd interessant om hem aan de hondenlijn te houden, tenzij in goed afgesloten omgevingen zoals uw tuin uiteraard.
Kiezen voor een Jack Russel betekent automatisch dat u kiest voor een actief hondenras. De prima conditie waar dit hondenras over beschikt zorgt er voor dat hij eigenlijk haast onvermoeibaar is. Dit heeft wel als gevolg dat u hem of haar de nodige lichaamsbeweging moet gunnen.
Even simpel een blokje om lopen is voor een Jack Russel als huishond echt niet voldoende. U kunt dit gelukkig wel opvangen door tussendoor wat tijd vrij te maken om met hem te spelen… (gooi eens een balletje of laat een automatische ballenwerper het werk doen) of ga samen lopen!
Menig aantal baasjes gaat welleens de strijd aan met de Jack Russel tijdens het hardlopen. Zo wordt ook uw conditie terug naar een hoger niveau getild!
Hou er bovendien ook nog rekening mee dat Jack Russels prima wakers zijn. Dit heeft wel als keerzijde dat ze zich regelmatig laten horen.
Verschil in karakter tussen een Jack Russel reu en een teef
Tot slot is het nog belangrijk om rekening te houden met het verschil in karakter tussen een Jack Russel reu en een teef. Voor een reu geldt namelijk dat hij echt zijn hele leven lang een duidelijke leiding nodig heeft.
Is er bovendien een loops teefje in de buurt? Dan kan deze sluwe viervoeter ronduit tegendraads worden. Een Jack Russel teefje is wat dat betreft een stuk eenvoudiger. Zij zal in de praktijk de leiding van het baasje dan ook heel wat sneller aanvaarden.