Jack Russel verzorging voor vacht, gebit, nagels en gezondheid

 Een belangrijk onderdeel van de Jack Russel opvoeding focust zich natuurlijk op de verzorging die uw hondje moet kunnen genieten. Ondanks het feit dat een Jack Russel zeker de nodige aandacht vereist geldt dat eigenlijk niet zozeer voor diens verzorging.

Een Jack Russel hond hoeft bijvoorbeeld niet vaak gekamd te worden en daarnaast zorgt diens relatief aanzienlijke hoeveelheid aan beweging er voor dat ook met name verzorging van de nagels niet frequent is vereist.

In ieder geval, bent u op zoek naar meer informatie over de verzorging van uw Jack Russel pup, mede omdat u er zeker van wil zijn dat u niets over het hoofd ziet? Dan is het altijd de moeite waard om de onderstaande informatie even nadrukkelijk door te nemen.

Hoe vaak uw Jack Russel borstelen?

Wat het borstelen betreft dient er altijd goed te worden gekeken naar het type Jack Russel welke u heeft aangekocht. Bij de gladharige honden is af en toe borstelen voldoende.

Op het ogenblik dat u er voor heeft gekozen om een ‘broken’ of een ruwharige Jack Russel te kopen is er een extra aandachtspunt om bij stil te blijven staan. Bij deze hondjes dient er immers rekening mee te worden gehouden dat ze enkele keren per jaar geplukt moeten worden.

Controleer bovendien regelmatig of er geen takjes in de vacht zijn blijven zitten. Uiteraard is het net als bij andere honden ook noodzakelijk om na buiten hebben gespeeld met uw viervoeter even te controleren of er geen teken in de huid van uw Jack Russel zijn waar te nemen.

Is dat wel het geval? Dan moeten deze zo snel mogelijk verwijderd worden.

Controle van de nagels, vereist of niet?

Zoals in de inleiding van deze Jack Russel verzorging pagina reeds aangegeven is het zo dat er eigenlijk geen regelmatige controle van de nagels noodzakelijk is. Dat is dan ook vooral het gevolg bij hondjes die eerder weinig beweging hebben.

Zoals u ongetwijfeld weet geldt dat niet voor een Jack Russel. Dit hondenras staat er om bekend veel beweging nodig te hebben waardoor de nagels door het vele lopen uit zichzelf wel enigszins zullen afslijten.

Het spreekt evenwel voor zich dat het geen kwaad kan om hier toch regelmatig even naar te kijken. Moet het toch even worden bijgewerkt? Pak dan een nagelknipper en werk het even bij. Wel zo vriendelijke voor de vloer als voor de hond.

Regelmatige controle van het gebit

Net zoals bij ons mensen is het ook bij honden van belang om regelmatig even het gebit te laten controleren.

Eventueel kan het ook interessant zijn om uw Jack Russel met de nodige regelmaat (bijvoorbeeld als beloning) een botje te geven welke de tanden in een goede staat en conditie weet te houden.

Een goed gebit is voor eender welke hond en dus ook voor uw Jack Russel van groot belang voor het levenscomfort dat hij ervaart.

Het is dan ook zeker de moeite waard om op dit vlak van Jack Russel verzorging even wat extra aandacht aan te schenken. Dit overigens niet uitsluitend voor het leefcomfort van uw hond, maar tevens voor diens uitstraling.

Tip: poets af en toe zijn tandjes met een hondentandenborstel.

Probeer uw Jack Russel niet te vaak te wassen
Heel veel baasjes kiezen er voor om hun trouwe viervoeter regelmatig in bad te stoppen. Toch wordt het aangeraden om een Jack Russel hond niet te vaak te wassen.

Dit geldt zowel voor een mini Jack Russel als voor een Jack Russel Black Tan of een andere variant. Dit heeft alles te maken met het feit dat deze hondjes onder hun haartjes over een beschermlaag beschikken. 

Door ze veelvuldig te wassen zult u kunnen vaststellen dat deze beschermlaag wordt aangetast en dat is natuurlijk niet de bedoeling.

Dit betekent uiteraard niet dat u, uw kleine vriend geen lekker badje kan geven na een stevige wandeling of wanneer deze zich echt vuil heeft gemaakt. Te frequent uw Jack Russel in bad stoppen is echter geen vereiste.

Het schoonmaken van de oogjes
Bij nagenoeg elke hond zijn de ogen een belangrijk punt om aandacht aan te geven. De Jack Russel vormt op dit vlak absoluut geen uitzondering. 

Wanneer u een bezoek brengt aan een Jack Russel fokker met de bedoeling om een dergelijk hondje te kopen zult u dan ook veelal het advies krijgen om de oogjes regelmatig proper te maken. Dit kan eigenlijk zeer eenvoudig gebeuren door gebruik te maken van een beetje rozenwater.