Wat moet je weten over de Jack Russel?

Een Jack Russel is niet alleen een aantrekkelijke, maar ook een bijzonder slimme hond. Dit zorgt er voor dat dit hondenras een niet onaanzienlijke populariteit geniet. Vooraleer een Jack Russel pup aan te schaffen is het echter belangrijk om voldoende informatie over deze hond in te winnen. Wist u bijvoorbeeld al dat een Jack Russel er om bekend staat over een sterk eigenzinnig karakter te beschikken? Dit zorgt er voor dat een standvastige en correcte opvoeding altijd is vereist. Een goede training kan alle mogelijke problemen prima voorkomen.

De oorsprong van de Jack Russel hond

De Jack Russel is een Engelse terriër welke er om bekend staat niet alleen werker, maar zelfs een heuse jager te zijn. Deze reputatie heeft ze te danken aan Dominee John Russell (welke de bijnaam Jack had) die woonachtig was in het dorpje ‘Swymbridge’ in Devon, Engeland. Hij was op zoek naar een terriër die hem goed zou kunnen helpen bij de jacht op voornamelijk vossen en otters.

Belangrijke voorwaarde was dat het dier een goede ondergrondse werker moest zijn. Omdat hij van mening was dat een dergelijke hond niet bestond heeft hij bijna zijn hele leven gewijd aan het fokken van een dier die wel zijn verwachtingen kon inlossen. Tot tegenwoordig wordt de Jack Russel in Engeland met alle plezier gebruikt voor de jacht op vossen.

Jack Russel fokkers in Nederland

Het fokken van Jack Russel honden beperkt zich tegenwoordig uiteraard niet langer tot het Verenigd Koninkrijk. Ook bij ons in Nederland wordt dit hondenras volop gefokt. Minder selectieve kruisingen evenals kruisingen die zijn gebeurd met andere (terriër)rassen hebben er de voorbije jaren voor gezorgd dat er menig aantal varianten zijn ontstaan. De ruw harige Jack Russel is hier dan ook in principe slechts één van.

Het karakter van een Jack Russel

Een Jack Russel staat er om bekend een dier te zijn welke over een hoog zelfbeeld beschikt. De zelfzekerheid straalt dan ook van dit hondenras af. Van een Jack Russel hond is bekend dat ze in de praktijk vaak lijden aan het ‘kleine hondjessyndroom’. Dit uit zich in het feit dat een Jack Russel het vaak zonder probleem op durft te nemen tegen een veel grotere loebas.

Een stap terugzetten? Daar moet een Jack Russel hond doorgaans helemaal niets van weten! Dit hondenras staat er om bekend werkelijk dol te zijn op mensen. Er voor kiezen om hem te verbannen naar een kennel welke zich buiten uw woning bevindt is dan ook absoluut not done!

Ondanks het feit dat een Jack Russel er om bekend staat graag aan beweging te doen betekent dit niet automatisch dat hij uitsluitend thuis hoort in een huis voorzien van een grote tuin. Uiteraard geniet dit wel de voorkeur omdat uw kleine viervoeter op deze manier de mogelijkheid heeft om zich ook op zichzelf lekker te vermaken.

Woont u op een appartement en wilt u een Jack Russel pup in huis halen? In dat geval moet u er dus altijd rekening mee houden dat u hem of haar voldoende lichaamsbeweging moet gunnen. Dat hoeft overigens absoluut geen probleem te vormen. Een Jack Russel is namelijk het perfecte sportmaatje! Hardlopen, flyball, agility, de Jack Russel vindt het allemaal prima!

Een Jack Russel opvoeden

Jack Russel terriër pups staan er net als de volwassen varianten om bekend behoorlijk eigenwijs te zijn. Dat betekent dat hij (of zij) in de praktijk vaak zal doen alsof iets niet helemaal duidelijk is terwijl het wel degelijk goed is doorgedrongen. Jack Russels zijn bijzonder inventieve honden welke al snel zoeken naar achterpoortjes en deze veelal ook zonder al teveel probleem blijken te vinden.

Deze hond deinst er in de praktijk dan ook absoluut niet voor terug om zijn charmes in de strijd te gooien om op die manier toch maar zijn eigen idee door te drukken. Het baasje van een Jack Russel moet omwille van deze reden over een sterk karakter beschikken. Het volgen van een training met uw Jack Russel is ook aan te raden.

De gezondheid van een Jack Russel

Maak u bij het kopen van een Jack Russel absoluut geen zorgen. Deze honden staan er namelijk om bekend globaal gezien over een prima gezondheid te beschikken. Een Jack Russel kan bovendien behoorlijk oud worden, 15 jaar is zeker geen uitzondering.

Is er dan helemaal geen pijnpunt bij dit hondenras? Toch wel. De knieën durven namelijk wel eens gevoelig zijn. Patella Luxatie komt bij kleine rassen vaker voor en ook de Jack Russel is hiervan niet gevrijwaard.

Zeker zijn van de beste zorg voor uw Jack Russel? Wij raden u aan om een hondenverzekering aan te schaffen. Dat kan bij Petplan (beste keus volgens vele bezoekers) of lees hier een handig blog over hondenverzekeringen.